Correccions

“Les correccions fetes durant el procés de creació són, en general, excuses per no seguir endavant.”

John Steinbeck, A Life In Letters

 

A la primavera de 1938, poc després d’haver fet un dels actes artístics més audaços (canviar de parer i deixar de banda un projecte creatiu quan ja estava ben enllestit o, dit d’una altra manera, abandonar un llibre que per ell no estava a l’altura del seu deure humanístic) Steinbeck va començar l’experiència d’escriptura més intensiva de la seva vida.  El resultat d’aquesta feina seria l’obra mestra El raïm de la ira. (…)

Mentre escrivia la novel·la, Steinbeck va començar a escriure un diari, que va acabar sent publicat sota el títol de Working Days: the Journals of The Grapes of Wrath (Dies de treball: els diaris de El raïm de la ira) – un testimoni del viatge creatiu en què aquest autor extraordinari lluita contra una inseguretat atroç (exactament la mateixa que descrivia tan bé Virginia Woolf) però tira endavant igualment, acompanyat de plaer i de patiment a parts iguals, impulsat per una determinació obstinada a utilitzar el seu talent de la millor manera malgrat les seves limitacions. Escriure al diari cada dia esdevé un hàbit redemptor i transcendent alhora.

Steinbeck només tenia dos desitjos pel seu diari – que no fos publicat abans de la seva mort, i que fos posat a la disposició dels seus dos fills perquè poguessin “veure a través del mite, dels  rumors, l’adulació i la calúmnia i saber fins a un punt quin tipus d’home era el seu pare”.

(Traduït de l’article de Maria Popova  a Brainpickings sobre el diari de Steinbeck. Trobareu l’article sencer a: https://www.brainpickings.org/2015/03/02/john-steinbeck-working-days/)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s