Escriure naturalment

Gabriele RicoGabriele Rico va desenvolupar els clústers, una de les tècniques de l’escriptura creativa i expressiva més accessibles, sorprenents i inspiradores. És un eina meravellosa que explica i desenvolupa en el seu llibre Writing the Natural Way (Escriure naturalment). Li tinc molt d’estima per la seva defensa de la capacitat expressiva amb la qual naixem tots però que sovint perdem de vista al créixer.

Us deixo dos fragments (traducció meva):

La faceta més íntima de l’aprenentatge és el disseny d’un/a mateix/a. Ens dóna un sentit d’identitat en el temps i en l’espai. Som dissenyadors, agents actius dels pensaments i del llenguatge, no som receptors passius. L’acte d’escriure és un dels actes més intensament creatius al qual ens podem abocar.

Gabriele Rico, Writing the Natural Way

Tots hem sentit dir que aquest o aquella és un/a “escriptor/a nat/da”. Aquesta fal·làcia situa l’escriptor nat en una categoria diferent de la de la majoria de nosaltres –o això és el que pensem—perquè nosaltres ens barallem amb l’escriptura. Per això estem insatisfets del resultat. En realitat la necessitat innata humana a la base de tota l’escriptura; la necessitat de donar forma a la nostra experiència, és un do que tots posseïm des de la infància més llunyana. Tot i així molt pocs seguim expressant aquesta necessitat a través d’una relació sostinguda amb el llenguatge perquè la pressió de regles i prescripcions ha inhibit la nostra tendència natural a expressar-nos. És trist perquè els escrits dels infants tenen una força expressiva natural, i una autenticitat que per la seva natura capta el so d’un individu i el plasma sobre paper. És una habilitat que sembla perdre’s com més aprenem sobre l’escriptura.

Gabriele Rico, Writing the Natural Way

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s