L’escriptura expressiva

Una part majoritària del sentit de la vida està continguda en el mateix procés de la seva descoberta.

Ira Progroff

L’escriptura expressiva

Quan es parla de l’escriptura expressiva es fa referència a un tipus d’escriptura que valora el procés de l’escriptura, i no només el seu producte (el text). Té com a objectiu la millora de la salut mental, física i espiritual a través de la descoberta d’un/a mateix/a. A la pràctica es tracta d’escriure directament o indirectament sobre pensaments i emocions per gestionar situacions en les quals ens trobem i arribar a una comprensió més profunda d’un/a mateixa.

El concepte d’escriptura expressiva se solapa amb el de “l’escriptura terapèutica”, però prefereixo utilitzar les paraules escriptura expressiva quan es practica fora de la relació terapèutica entre un professional i el seu pacient, tot i que els objectius i les metodologies són força semblants.

Qui, on i com?

L’escriptura expressiva es pot practicar sol, en grup o guiat de manera individual per un facilitador o terapeuta. Per tant, és una eina per a la descoberta personal que s’adapta a les necessitats de la persona que la vol fer servir (tant el professional com el que la practica). No cal que la persona tingui experiència amb l’escriptura, i s’emfatitza que en la fase expressiva de l’escriptura no hi ha cap requisit estilístic, gramatical o de redacció. És important que cadascú se senti completament lliure a l’hora d’emprendre aquesta exploració que suposa l’escriptura expressiva.

S’han desenvolupat diferents metodologies per facilitar aquesta escriptura. Algunes són molt senzilles i altres són molt exhaustives. Totes busquen facilitar el contacte de l’escriptor amb els temes que impulsen o bloquegen el seu desenvolupament com a persona i intenten qüestionar, obrir i ampliar el discurs que cadascú construeix sobre un/a mateix/a i la seva vida. Es pot escriure a partir d’altres textos (literaris o no), a partir de somnis, de records, o es pot escriure a raig o amb un exercici estructurat en el qual el facilitador va donant les pautes. Totes les tècniques es nodreixen de la creativitat i fomenten aquesta faceta en l’escriptor/a.

Els meus tallers

Vols rebre información sobre els mes tallers?

4 pensaments sobre “L’escriptura expressiva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s