Eines per navegar temps de canvis i d’incertesa…

Tots ens trobem trasbalsats per la situació que estem vivint a Catalunya. Tots busquem maneres de trobar un equilibri, d’expressar el que ens neguiteja i el que volem que el món sàpiga del que està passant.

Comparteixo una metodologia que m’ha servit en temps d’inestabilitat i d’incertesa. En el seu llibre “Writing Through TransitionsLeia  Francisco explica com l’escriptura pot ajudar a viure les transicions. Hi ha moments en què no podem veure més enllà del present tot i que som molt conscients que aquest mateix present serà clau pel que podrà ser el futur. Entendre com naveguem les transicions, com podem deixar anar les certeses que ja no són vàlides, i com podem afrontar de la millor manera la por, la inseguretat i el dubte que generen els canvis ens ajudarà a viure el canvi (sigui el que sigui) d’una manera que ens farà créixer.

Leia Francisco defineix una transició de la següent manera:

La paraula “transició” tal i com l’utilitzo jo es refereix a la reacció a un canvi de rol, de situació o visió de la vida prou important per afectar la teva vida i el teu funcionament. Aquests canvis poden ser percebuts com a bons, negatius o com una barreja de tots dos.”

Aquest procés no comença amb un inici però amb un dol. Abans de poder passar al que és nou ens haurem d’acomiadar del que ja no tornarà ser:

“Deixar enrere el d’abans és l’inici de la teva transició. Qualsevol canvi significant requereix un “deixar anar” psicològic del d’abans, de la manera de viure o veure la vida anterior. T’acomiades, per poder avançar. “

Després d’aquest dol, arriba una etapa boirosa i difícil de viure: l’entremig:

“Travessar l’entremig és una etapa entre el d’abans i la nova etapa, entre el que coneixes i el que és desconegut. Intentes situar-te. És un període d’incertesa, creativitat i llibertat per explorar.”

I finalment, entrem a la nova etapa per aprendre a viure en la situació nova:

“Acceptar l’etapa nova significa l’acceptació emocional de i la participació en el paper nou, la relació, la situació o la visió de vida. Redefineixes qui ets.”

És important entendre que aquestes etapes se solapen i que tornar enrere és normal. En algun moment tindrem la sensació que ja entrem a l’etapa nova, i en el següent la tristesa per tot el que hem deixat enrere ens pot tornar a atrapar. No és un procés nítid. Naveguem la transició de la manera que puguem, i al ritme que necessitem.

Una transició ens recorda altres transicions prèvies, i quan aquestes no s’han pogut viure bé, sorgiran emocions i temes pendents. Per això una transició fa present el passat. Això no ens ha de confondre. És una oportunitat per curar ferides del passat.

 

Un pensament sobre “Eines per navegar temps de canvis i d’incertesa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s