El teu silenci no et protegirà

En aquests dies en què la por i l’aïllament internacional m’impedeixen a veure-hi clar, l’Audre Lorde m’inspira i m’ajuda a centrar-me. Aquesta dona, poeta, afroamericana, lesbiana,… ens parla del silenci, de la por de mostrar-nos i de la importància d’alçar la veu.

Una vegada i una altra he arribat a la convicció que el que és més important per a mi s’ha de dir, s’ha de verbalitzar i ha de ser compartit, encara que això comporti el risc de que es contusioni o sigui malentès.” *

Estem a l’any ’77 a Chicago i Lorde parla de la transformació del silenci en llenguatge i en acció. Fa poc que li han diagnosticat un càncer de mama i ella explica com la mortalitat ha entrat a la seva vida de la maneta de la malaltia i com això li ha revelat la importància de qüestionar les coses, de parlar i de posar la por al lloc que li pertoca.

Què és el que sempre m’havia fet por? Creia que qüestionar o parlar em comportaria dolor i fins i tot la mort. Però tots tenim dolors de tantes maneres i sempre, i el dolor canvia o s’acaba. La mort, per altra banda, és el silenci final. I podria arribar aviat, ara, sense tenir en compte si he dit tot allò que necessita ser dit o si m’he traït a mi mateixa en silencis petits mentre planificava parlar algun dia o esperava les paraules d’algú altre. I vaig començar a reconèixer una font de força dins meu que naixia d’adonar-se que tot i que és més desitjable no tenir por, aprendre a posar la por en perspectiva em donava molta força.”

Lo por a exposar-nos, ens fa callar. Però el silenci no ens aixopluga del perill. Ens aïlla dels que ens poden fer costat i fan impossible qualsevol diàleg.

Els meus silencis no m’havien protegit. El teu silenci no et protegeix. Però per cada paraula real dita, per cada intent que he fet de dir aquestes veritats que encara busco, he connectat amb altres dones mentre examinàvem les paraules i el seu encaix amb un món en què totes crèiem. Apropàvem les nostres diferències. I va ser la preocupació i l’atenció de totes aquestes dones que em van donar força i que em van permetre l’escrutini del que era essencial a la meva vida.”

Per això Lorde reivindica que siguem visibles, que ens atrevim a ser “negres”, com diu ella, encara que aquella visibilitat ens faci més vulnerable. És la força més gran que tenim. Per tant, no només som víctimes, també som guerrers/es i necessitem ser-ho, cada un/a de nosaltres. Perquè els que defensem els nostres drets davant dels que ens els neguen no tenim més opció que parlar, si és que volem viure dignament.

Quines són les paraules que no tens encara? Què necessites dir?  Quines tiranies t’empasses cada dia i intentes fer teus, fins que emmalalteixes i et mors, en silenci encara?

Ni la por ni l’autoengany ens haurien de fer callar. A vegades ens convencem que això no va amb nosaltres. Que aquest conflicte no és nostre i ens n’apartem creient que els que reivindiquen els seus drets no ens representen.  Lorde ens avisa de l’autoengany que representen les separacions. No ens podem amagar darrere de les distincions enganyoses que ens han imposat i que tant sovint acceptem com a pròpies. Els drets fonamentals que defensem són fonamentals per a tots.

Potser per alguns de vosaltres sóc la cara d’una de les vostres pors. Perquè sóc dona, perquè sóc negra, perquè sóc lesbiana, perquè soc jo mateixa – una dona negra poeta guerrera fent la meva feina – que ha vingut a preguntar-te: estàs fent la teva?

Fa poc es va publicar Your Silence Will Not Protect You, un recull d’escrits de l’Audre Lorde. És una lectura que espavila i emociona. Us la recomano.

*(Your Silence Will Not Protect You, Audre Lorde, Silver Press, 2017, traducció meva)

Anuncis

Un pensament sobre “El teu silenci no et protegirà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s